Коприва

Коприва

Коприва расте на запуштеним местима као коров. Коприва је једна од најбољих лековитих биљака које имамо. Она је, почев од корена па преко стабљике и листова све до цвета, лековита.
Изузетно је богата разним корисним састојцима: беланчевинама, угљеним хидратима, мастима, калцијумом, фосфором, гвожђем, витаминима Ц, А, Б2 и К, каротином…

kopriva

Лековита својства:

Коприва је наша најбоља лековита биљка за прочишћавање крви од које истовремено расте и број црвених крвних зрнаца. Пошто она повољно утиче и на гуштерачу, чајем од коприве се скида и ниво шећера у крви. Њоме се лече и обољења и упале мокраћних путева, као и патолошки застој мокраће.

У народној медицини се чај од коприве препоручује против обољења јетре, жучи и слезине, па чак и у случају тумора овог органа, затим код обољења дисајних органа, желудачних грчева и чирева, и код плућних обољења. Одличан је и за лечење болести изазваних вирусима и бактеријама. Посредством активних материја које јачају крв помаже код малокрвности, анемије и код тешких болести крви.

Заједно са другим лековитим биљкама коприва се успешно примењује и код леукемије. Коприва смањује склоност ка прехлади и помаже код реуматских обољења. Тинктура од коприве посебно благотворно делује на сваку косу.

Такође, код сужења крвних судова, „пушачких ногу“, коприва изванредно помаже.

Posted on 6. децембра 2014., in Лековите траве and tagged , , , . Bookmark the permalink. Постави коментар.

Постави коментар